İbn Haldun Mukaddimesi'nde Şehir Sosyolojisi resmi

Stok Tükendi

İbn Haldun Mukaddimesi'nde Şehir Sosyolojisi

Barkod: 9786257221351
Üreticiler: Urzeni Yayıncılık
Stok Sayısı: Stokta Yok
Basım Tarihi: 9-2021
Baskı Sayısı: 1. Basım
Sayfa Sayısı: 157 Sayfa
Ağırlık: 131,00 Gram
Boyut: 13,50 (en) x 21,00 (boy)
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 2. Hamur
Basım Yeri: İstanbul - Türkiye
Basım Dili: Türkçe

90,00 TL
81,00 TL

Kitap İbn Haldun'un şehir, şehirleşme ve şehirlileşme konularındaki düşünce ve değerlendirmeleri araştırılmıştır. Çalışmada öncelikle, İbn Haldun'un düşünce sistematiğini anlamak açısından temel olan kavramlar tespit edilmiş ve bunların açıklamaları yapılmıştır. Bu kapsamda asabiyet teorisi, ümran, bedevilik ve hadarilik kavramları üzerinde yoğunlaşılmıştır.

Kitapta şehirleşme ve şehirlileşme kavramları genel olarak açıklanmıştır. Sonrasında İbn Haldun'un bu kavramları ele alışı değerlendirilmiştir. Şehir, şehirleşme ve şehirlileşme kavramlarının zaman, mekân, din, eğitim, ekonomi, kültürel ve determinizm olguları açısından incelenip irdelenmesi yapılmıştır. Bu olgular çevresinde ele alınırken İbn Haldun'un düşünce sistematiği dikkate alınmıştır. Bu doğrultuda zaman, mekân, din, eğitim, sosyo-kültürel yapı ve determinizmin şehir, şehirleşme ve şehirlileşmeye olumlu, olumsuz ne tür etkileri olduğu ortaya koyulmuştur.
İbn Haldun açısından şehirlinin nasıl olduğu, hangi özellikleri taşıdığı ve onu bedeviden ayıran temel ayrıntılar üzerinde durulmuştur. Ayrıca İbn Haldun düşüncesinin günümüz sorunlarının çözümünde nasıl faydalanılacağı şeklinde yöntemler açıklanmıştır.