Günümüzün değişen dünyasında müzecilik ve müzeler de değişmektedir. Müze biliminde en önemli değişim koleksiyonun önemini yitirmesi, ziyaretçinin öne çıkmasıdır. Bu bağlamda müzelerde ziyaretçi araştırmaları yapılması kaçınılmaz olmuştur. Müzecilik uygulamalarında en önemli yenilik bütün dünyada çocuk müzelerinin yaygınlaşmasıdır. Müzelerde eğitim yerini gitgide öğrenmeye bırakmaktadır; artık müze eğitiminden değil müzede öğrenmeden söz edilmektedir.
Çocukların, ailelerin, yaşlıların müzede neler yaşadığını, neler öğrendiğini, nasıl öğrendiğini araştırmak ve bulguları uygulamalarda kullanmak söz konusudur. Önemli bir konu da müzelerin toplum hizmetleridir. Müzelerin toplumun yalnız eğitsel ve kültürel değil ekonomik kalkınmasına da katkıda bulunabileceği yaygın olarak kabul edilmektedir.
Prof. Dr. Bekir Onur'un bu kitabı hem çağdaş müzecilikteki gelişmeleri, hem de müzelerdeki eğitim, öğrenme ve çocuk gelişimi etkinliklerini incelemektedir. Kitabın en önemli özelliği ele aldığı bütün konuların kuramsal temellerini de incelemesi, araştırma ve uygulama projelerini gözden geçirmesidir. Dolayısıyla bu eser hem müzeciler, hem müze eğitimcileri, hem de çocuk gelişimcileri için temel bir başvuru kitabı niteliğindedir.