Tek cilt halinde sunulan Örneklerle Edebiyat Bilgileri, iki ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler birbirini tamamlayan bir nitelik taşır. İlk bölümde “Anlatım Yolları” ve “Anlatım Çeşitleri” ana başlıkları altında nazım ve nesir üzerine genel bilgiler verilmiş; nazım türünün öğeleri, aruz ve hece ölçekleri, uyak türleri, halk ve divan edebiyatı nazım biçimleri örneklerle anlatılmıştır. İkinci bölümde yine aynı yöntemle tarihsel süreç içinde “Edebiyat Akımları” ve “Edebiyat Türleri” hakkında geniş bilgi verilmiştir.
Cevdet Kudret, bu bilgileri aktarırken Dede Korkut’tan Homeros’a, Karacaoğlan’dan Shakespeare’e, Fuzulî’den Baudelaire’e, Ahmet Mithat’tan Sartre’a kadar sayılamayacak kadar çok yazar, düşünür ve şairden nazım/nesir olarak çeşitli edebiyat ve düşünce ürünlerine yer vermiştir.
Örneklerle Edebiyat Bilgileri’nin bir başka dikkate değer özelliği seçilen metinlerin edebi düzeyidir. Türk ve dünya edebiyatının seçkin eserlerinden alınan bu metinler, okura bazı bilgileri aktarılırken bir edebiyat zevki aşılamanın da kollandığını gösterir.
Türk Edebiyattında Hikâye ve Roman ile birlikte Cevdet Kudret’in en çok aranan kaynak kitaplarının başında gelen bu kitap, alanında hâlâ aşılamamış bir çalışmadır.
Prof. Dr. Handan İnci