İkinci Dünya Savaşı’nda Türk Kamuoyunda Hitler Algısı

İkinci Dünya Savaşı’nda Türk Kamuoyunda Hitler Algısı

Yazar: Demet Ercan
Barkod: 9786059022484
Üreticiler: Libra Yayınları
Stok Sayısı: Stokta Yok
Basım Tarihi: 12-2015
Baskı Sayısı: 1. Basım
Sayfa Sayısı: 392 Sayfa
Ağırlık: 392,00 Gram
Boyut: 13,50 (en) x 21,00 (boy)
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 2. Hamur
Basım Dili: Türkçe

60,19 TL

Almanya’da eskiden beri var olan militarist anlayış, dünyanın gidişinden etkilenerek Hitler gibi bir lideri iktidara taşımıştır. Hitler’in iktidara gelmesiyle hem Almanya’nın hem de dünyanın kaderi değişecektir. Hitler iktidara geldiği 1933 yılından itibaren ülkeyi politikalarıyla önce Versay sınırlamalarından kurtarmış ardından dünya egemenliğine soyunmuştur.

Bütün dünyayı etkileyen böyle bir liderin Türkiye’de de merak edilmesi ve takip edilmesi oldukça doğaldır. O dönemin basınında yakından izlenen Hitler ile ilgili fikirler ise oldukça değişkenlik göstermektedir. Özellikle iktidara ilk geldiği zamanlarda Hitler’in eleştiriden daha fazla övgü aldığı söylenebilir. Bunun sebebi Türkiye’nin gözünde Almanya’nın kendi gibi haksızlığa uğradığını düşünmesindendir. Dolayısıyla Hitler’in Versay’ın kısıtlamalarından kurtulmak için yaptıkları basında hoş karşılanmıştır. Fakat daha sonra Hitler’in giderek daha cesur hareket etmesi ve savaş seslerinin yaklaşması üzerine Hitler ile ilgili şüphe duyulmaya başlanmıştır.

Savaş başladıktan sonra ise Türk hükümetinin politikasına göre güdülen denge siyaseti Hitler ile ilgili fikirlere de yansımış, Hitler savaşta başarılı olduğu dönemde çok fazla eleştirilmez hatta övgüler düzülürken, savaşta başarısız olmaya başlamasından sonra ise eleştiriler yoğun bir şekilde artmıştır.