Elinizdeki eser, Moğolların Yakın Doğu coğrafyasındaki şubesi İlhanlılar (İran Moğolları) Devleti’nin askerî teşkilatını geniş bir perspektifte ele almakta; bu devlet özelinde Moğol askerî yapısındaki coğrafyaya ve zamana bağlı dönüşüm/uyum süreçlerini incelemektedir.
Cengiz Han devrindeki Mogol ordu teşkilatını Giriş bölümünde genel hatlarıyla tanımlayan çalışma, ardından İlhanlı askerî yapısını etkiyecek olan Yakın Doğu ordu sistemlerine değinmektedir. Kitap çalışmasının merkezinde, söz konusu Moğol şube devletinin silahlı gücünün dönüşümü ve Yakın Doğu’ya adaptasyonu süreci yer alır, Bu çerçevede Gazan Han’ın gerçekleştirdiği askerî reformlar, eserin önemli bir bölümünü oluşturur. İlhanlı ordusunun birimleri, organizasyonu, görevlileri, hiyerarşisi, teçhizatı ve gerçekleştirdiği savaşların işleyiş süreçleri, eserin diğer ana başlıklarıdır.
Çalışma sayesinde okuyucu, Ortaçağ’a özgü askerî bir yapı hakkında kapsamlı, detaylı ve doyurucu bilgiler edinebildiği gibi, bu yapıda bir asırlık süreçte ortaya çıkan değişimin aşamalarını da açıkça gözleyebilmektedir. Kitabın sonunda yer alan detaylı Dizin ise, askerî tarih alanındaki çalışmalara önemli bir terminoloji kaynağı oluşturacak niteliktedir