İslam ve siyaset ilişkisini ele alırken münferit eserlere bakmakla yetinmektense diyakronik bir söylem incelemesi dönemler arasındaki tasavvur değişmelerini anlamayı kolaylaştırır.Orta Çağ Müslüman düşüncesinin önemli isimlerinden İbnTeymiye’nin ise siyasal alanla ilgili temel problemlere diğer düşünürlerden farklı bir şekilde cevap verdiğini düşünmek için elimizde pek çok sebep var.Kelam ve siyasetin söylemlerini takip eden Ovamir Anjum, İslam ve siyaset ilişkisine dair tartışmaları modern zamanlardaki bütün ıslah, tecdit ve ihya süreçlerini etkileyen İbn Teymiye’nin görüşleri üzerinden farklı bir okumaya tabi tutuyor.
Ovamir Anjum İslam Düşüncesinde Siyaset, Fıkıh ve Cemaatkitabında alana dair ciddi bir miras bırakan İbn Teymiye’nin dünyasını ve fıtrat temelli fıkhi açılımlarını ustalıkla anlatıyor. Kavramlarını, kuramsal itirazlarını, onların dayanaklarını, çıkış noktalarını ve tarihsel bağlamlarını irdeliyor.Onun cemaat ve şeriat temelinde anlamlandırdığı siyasal meşruiyet meselesindeki iyimserliğini, dönemi için müstesna bir örnek şeklinde konumlandırıyor. Önemli bir katkısı da Kur’an’a mündemiç cemaat, ümmet, şûra, ululemr gibi kavramların dinamik ve katılımcı şekilde yorumlandığı tasavvurdan sapmaları hesaba katmayı ihmal etmemesi. Ayrıca İslam’ın siyasal ideallerini “sürdürülemeyecek kadar yüce idealler” veya “ölü doğmuş” yahut “doğası itibarıyla kusurlu” gören oryantalistlerin yaklaşımlarını sorgulamaya çağırıyor bizi.
İslam Düşüncesinde Siyaset, Fıkıh ve Cemaat sadece İbnTeymiye’yi değil yaşanan zamanı anlamak için de bir fırsat niteliğinde. Müslüman cemaatin siyasetteki rolüne ilişkin tasavvurların dönüşümünü ele alan değerli, anlamlı ve güçlü tezleriyle öne çıkan çalışma, İslam siyaset düşüncesiyle ilgilenen herkese hitap eden geniş bir bakış açısı sunuyor.