İstiklâl Marşımız, bütün Türk milletinin ortak mutabakat metnidir. Bizi millet yapan temel bileşenlerimizden biridir. Marşımız, Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin üzerinde kurulduğu toprakların savaşla tekrar vatan yapılmasının bir belgesidir, devlet ve vatanımızın tapusudur. Zira bu metin, Türk milletinin var olma yok olma mücadelesinin en kızıştığı bir dönemde, Türk’ün tarihe karşı direniş kararlılığının zirvede olduğu bir sırada üretilmiş Türk millî ruhunun ortak heyecanının, ortak iradesinin, ortak hassasiyetinin bir ürünüdür.
Ben bu çalışmamda İstiklâl Marşımızın tarihî, kültürel, siyasî, askerî, dinî dayanaklarını, üzerine temellendiği birikimi ortaya koyan, edebî metin tahlili yöntemlerine uygun olarak bir metin çözümlemesi ve yorumlaması denemesi yaptım. Mehmet Âkif, İstiklâl Marşı’nı yazarken hangi kaynaklardan nasıl faydalanmış, ne gibi olay, durum, olgu ve kişilere tepki göstermiş ve hangi
değerler üstünde hassasiyetle durmuş; bütün bunları kaynaklarını göstererek irdelemeye gayret ettim. Bu çalışmam kanalıyla umarım Türk milleti, İstiklâl Marşı’nı derinliğine anlama ve Müslüman-Türk şuuruna ererek kendi kimliğine ve değerlerine sımsıkı sarılma imkânı bulacaktır. Zira Türk’ün kendi vatanında, kendi hür iradesinin hâkim olduğu kendi devletinde, tam bağımsız ve bağlantısız bir Türk milleti olarak var kalması, İstiklâl Marşı’nı içselleştirmesine bağlıdır. Çalışmamın öncelikle öğrenciler için eğitici, öğretici boyutunun ön planda olduğunun ve Türk Millî eğitimine yardımcı kaynak kitap bağlamında değerlendirilmesinin önemine inanıyorum.