1908 Devrimi ne zaman ve nerede başladı? II. Meşrutiyet’in ilanı sanıldığı gibi yalnızca Rumeli’deki ayaklanmanın sonucu muydu? Abdülhamit istibdadı altında ezilen halk kitlelerinin meşrutiyetin ilanında yeri neydi?
Bu sorulara verilen yanıtları büyük oranda değiştiren ve II. Meşrutiyet çalışmalarına yeni bir bakış açısı getiren kitabın genişletilmiş ve gözden geçirilmiş üçüncü basımını sunuyoruz.Bu basımdaki belgeler, İttihat ve Terakki’nin 1905-1907 yılları arasında Anadolu şehirlerindeki devrim girişiminin ayrıntılarını gözler önüne seriyor. Girişimin, özellikle Erzurum ayaklanmasının bastırılarak meşrutiyetçilerin ağır cezalara çarptırılması, İttihat ve Terakki mensuplarının hafızalarında derin bir iz bırakmış, bu nedenledir ki 1908 Temmuz’unda Makedonya’da başlattıkları ayaklanmada kararlı ve acımasız davranarak
sonuca varmışlardır. Bu yönüyle 1908 öncesi Anadolu ayaklanmaları 1908 Devrimi’nin hazırlık aşamasını oluşturur.
Kitabın yeni basımındaki veriler, Anadolu ayaklanmalarını Genç Türklerin liberal kanadına mal eden yorumları da geçersiz kılıyor, İttihat ve Terakki’nin Anadolu şehirlerindeki örgüt ve üyelerini isim isim gün yüzüne çıkarıyor. İlk ve ikinci basımları farklı adlarla (Belgelerle 1908 Devrimi Öncesinde Anadolu ve 1908 Devrimi’nin Halk Dinamiği) yapılan kitap üçüncü basımında da yeni bir ad aldı: 1908 Devrimi’nin Anadolu Cephesi.