Sabahattin Ali, Sadri Ertem gibi büyüklerine ilk öyküsünü beğendiren ve CHP’nin açtığı yarışmada birinciliği kazanan öyküsünün yine aynı parti tarafından “sosyalist” olarak görülüp Falih Rıfkı Atay ve Reşat Nuri Güntekin’in soruşturmasıyla “aklandığı” bir öykücü.
Seçilmiş Hikâyeler Dergisi ve ardından Dost dergisiyle yayımcıya dönüşen bir öykücü. Ancak öncesinde, Orhan Veli ile Nurullah Ataç’ın hesabı ödeyecek paralarının olmamasından dolayı rehin kaldıkları, Ahmet Muhip Dıranas’ın masasına konsomatris davet ettiği Çubuk Baraj Gazinosu’nun müdürü.
Bülent Ecevit’in genel Sekreter, Sunullah Arısoy’un sayman, Suat Taşer’in üye olduğu Ankara Edebiyatçılar Derneği’nin başkanı. Önceki başkan Cahit Sıtkı Tarancı’nın dostu, onun “bir namazlık saltanat”ını polis takibinden kurtaranlardan biri.
Edebiyatımızın pek çok isminin ilk yayımcısı, parasızlıktan kıvranan edebiyatçıların telif kapısı. İlhan Berk’ten Can Yücel’e, Mehmed Kemal’den Suphi Taşhan’a, Hasan Hüseyin Korkmazgil’den Yılmaz Güney’e, Memduh Şevket Esendal’dan Sait Faik’e edebiyatımızın anı biriktiricisi.
Anıların biriktiği Üç Nal, Karpiç, Şükran gibi lokantaların, Kürdün, Lefter’in meyhanelerinin, Piknik gibi edebiyat mekânlarının anlatıcısı.
Anılar belleğe ihtiyaç duyar, bellek ise yanıltabilir. Salim Şengil de kanıtlayamayacağı anıları yazmamış, dolayısıyla anı dağarcığının çok sınırlı bir kısmını paylaşmış. Bu yüzden edebiyat tarihimize tanıklık düzeyinde bir katkı Anılarda Kalan Portreler...