Kafkasya ve Hazar havzasında bir serhat kenti olan Artvin, tarihi süreç içerisinde yoğun göç yolları üzerinde yer almış ve buna bağlı olarak da birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgesel geleceği bakımından önemli bir merkez özelliğine sahip olan ve tarih boyunca da bu özelliğinden dolayı “geçiş coğrafyası” olan Artvin’in tarihi üzerine hassasiyetle çalışmalar yapmak gerekmektedir. Bu hususiyetle Türkiye’nin nev-i şahsına münhasır ili olan Artvin çevresindeki gelişmeleri doğru okuması ve problemler çerçevesinde değerlendirmelerin yapılabilmesi gerekmektedir. Artvin’in siyasî, iktisadî ve sosyal dönüşüm süreçlerine tarihsel yaklaşımla ışık tutmak, bu gelişmelerin Türkiye’ye ve bölgeye etkisini incelemek amacıyla hazırlanmış olan “İlk Çağ’dan 1918’e Artvin Tarihi” başlıklı müstakil bir çalışma olan bu eser, çağın ihtiyaçlarına ve toplumun taleplerine cevap veren, aidiyet anlayışını yükselten bir üniversite misyonunu akademik çalışmalara ve bilim üretimine verdiği önem ve destek ile ortaya koyan Artvin Çoruh Üniversitesi tarafından hayata geçirilmiştir.
Bu çerçevede Artvin Çoruh Üniversitesi olarak ortaya konulan ve alanında uzman bilim insanlarının katkılarıyla “Artvin Tarihi” projemizin ilk ayağını oluşturan bu kıymetli eser, Artvin’in sahip olduğu tarihi, kültürel ve toplumsal mirasının geleceğe taşınmasına katkı sağlayacaktır.