Bir Ülke Bir Kadın Sheikh Hasina... Değerli gazeteci Ahmet Coşkunaydın’ın uzun yıllar okuyarak gezerek edindiği deneyimleri kaleminden titizlikle süzdüğü bu kıymetli kitap, Bangladeş’in yaşadığı bağımsızlık mücadelesine tanık ediyor bizi. Coşkunaydın, bir ulusun bağımsızlık mücadelesine hem bir vatandaş hem bu mücadelenin baş kahramanı babanın kızı hem de güçlü bir kadın olarak damgasını vuran Sheikh Hasina’ yı anlatıyor.
Kitabın her satırı Sheikh Hasina’ nın “Bangladeş’ in Atası ‘’ olarak bilinen babası Bangabandhu Sheikh Mucibur Rahman’dan devraldığı mücadele ruhunu hayatın her alanında gösterdiğini, vatandaşları için daha güzel bir ülke idealini gerçekleştirmek için nasıl çalıştığını gösteriyor. İktidara geldiği ilk yıllardan itibaren Bengal kadınlarının dünya kadınları ile aynı haklara sahip olması için önlerine çıkan engelleri kaldırmaya yönelik kararlı adımlar adan Sheikh Hasina’nın bir diğer başarısı da Bangladeş’te yaşanan ve tüm dünyaya örnek olan diğer önemli bir gelişme ise en fakir insanlara kredi verilmesine olanak tanıyan, onları ekonomiye yönlendiren mikro kredi uygulaması oldu. Nobel ödüllü Prof. Dr. Muhammed Yunus tarafından geliştirilen bu uygulama sonunda, ülkede kısa zamanda en fakir kadınların ekonomik statüsü değişti.
Bangladeş’in siyasi ve sosyal yaşamına ışık tutan bu kitap aynı zamanda Türkçemizde yazılan ilk eser olma özelliği de taşıyor.
Dilerim Sayın Coşkunaydın’ ın binbir emekle ortaya koyduğu özenle seçilen her kelimesinden belli olan bu kitap iki ülke arasındaki dostluk ve dayanışma ruhunu da güçlendiren kuvvetli bir harca dönüşür.