Modern iktisat anlayışının ortaya koyduğu kurumların başında bankalar gelmektedir. Seküler bir dünya görüşünün mahsulü olan bu müesseseler, zamanla Müslüman fikir adamları tarafından tartışılmaya başlanmış ve İslami bankacılığın bu sistem içerisinde nasıl yer alabileceği düşünülmüştür. Arap dünyasında başlayan faizsiz bankacılık rüzgârı son altmış yılda Türkiye’de de revaç bulmuş ve bu yeni bankacılığın temellerine harç atanlardan birisi de Osman Akyüz olmuştur.
Bu eserde, Karadeniz’in bir dağ köyünde dünyaya gözlerini açan Akyüz’ün, 1950’lerin kıtlık yıllarındaki zorluklara rağmen ülke ekonomisine yaptığı katkının ve genç nesillere örneklik teşkil edecek başarısının hikâyesini okuyacaksınız. Cesareti, çalışkanlığı ve adanmışlığı hissedeceksiniz her satırda.
1980’lerdeki yerli ve yabancı sermayedarların Türkiye’ye yaptıkları yatırımların bir “dava” şuuruyla nasıl Müslümanların lehine bir fırsata dönüştürüldüğüne, yıllar içerisinde katılım bankalarının hangi aşamalardan geçtiğine ve ne gibi zorluklar yaşandığına şahitlik edeceksiniz.
İslami bankacılığın ülkemizde geliştirilmesini vicdani bir mesuliyet olarak telakki eden Osman Akyüz ile yapılmış olan bu nehir söyleşiyi yayımlarken, eserde anlatılanların aynı zamanda Türkiye’nin yakın tarihine de ışık tutacağını ümit etmekteyiz.