Sadece bir tabloya bakarak koskoca bir yüzyıl okunabilir mi? Bir tabloda gizlenenleri, geleceğe dair verebileceği bilgileri, sanattan yola çıkarak her bilim dalından kesitler sunmayı başarabilen Roger Garaudy, Batı Resminin Yedi Yüzyılı- Geleceği Müjdeleyen 60 Tablo eserini kaleme alarak alanında hiç görülmemiş muhteşem bir yapıt ortaya koyar. Garaudy, 60 tablodan yola çıkarak Batı resminin 13. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan yedi yüz yıllık yolculuğunu konu alır. Dönem ilişkilerini, toplumların sosyal ve siyasi yapılarını, dinî değerlerini bir tablo üzerinden yorumlamayı başarır. Bu eser sadece sanatla uğraşanlara değil; düşünürler, sosyologlar başta olmak üzere araştırmayı seven herkese hitap ediyor. Gelin, alanında en iyisi olmayı başarmış ve kült eserler arasında yerini almış olan bu esere kısaca bir değinelim.
"Batı Resminin Yedi Yüzyılı - Geleceği Müjdeleyen 60 Tablo" adlı kitabı neden okumalısınız?
Ünlü Fransız düşünür ve yazar Roger Garaudy; Batı Resminin Yedi Yüzyılı adlı eserinde Batı toplumu yüzyıllar boyunca nasıl değişikliklere maruz kalmış, hangi alanlarda ilerlemiş, hangi alanlarda gerilemiş hepsinin cevabını bulmayı mümkün kılıyor. Toplumun gündelik yaşamından devletin yönetim şekline kadar olan değerli bilgileri okuyucuya sunuyor. Bu eserin birçok alanda çok yönlü okunması sayesinde, sadece sanatla ilgili değil, aynı zamanda felsefe başta olmak üzere, tarih, sosyoloji, psikoloji ve daha birçok bilim dalı açısından değerlendirilmesi ve yorumlanması mümkün! Garaudy; eserde verdiği bilgiler sayesinde, incelediği her döneme âdeta ışık tutuyor, yeniden yorumluyor, okuru bambaşka açılardan bilgilendiriyor. Eserin adında da geçtiği gibi gerçekten de geleceğe dair birçok çıkarımlarda bulunmak ve yorumlamalar yapmak mümkün hâle geliyor. Garaudy bu incelemelerini yaparken Batı toplumunun manevi ve kutsal olandan daha çok insani ve dünyevî olan düşünce tarzına, yaşam biçimine, inanç ve değerine geçtiğini gözlemliyor.
Bunları biliyor muydunuz?
Roger Garaudy, Fransa’daki doktoraların en prestijlisi olan “devlet doktorası” sahibi bir felsefe profesörü; ancak felsefe dersleri vermeyi bırakıp estetik derslerine geçer. Kopernik Kitap etiketiyle basılan 568 sayfalık bu eserde Garaudy, dostu Pablo Picasso’nun da tablolarını inceler. Garaudy, bu eserini 1982’de Müslüman olmadan 8 sene önce 1974 yılında yayımlar. Müslüman olduktan sonra İslam dini üzerine çok değerli sayısız eser ortaya koyar. Bu eserin çevirmeni olan Cemal Aydın, Garaudy’nin yirmiye yakın eserini edebiyatımıza kazandırmış değerli çevirmenler arasında yerini alır.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
Elliden fazla esere sahip başarılı düşünür ve yazar Garaudy'nin bu şaheserini bitirdikten sonra dilerseniz çalışmalarının odağını oluşturan İslam Medeniyetinin İnsanlığa Katkısı, İslam ve İnsanlığın Geleceği, 21. Yüzyılda İslamın Dirilişi eserlerini inceleyebilirsiniz.