I. Gurdjieff'in (1866-1949) öğretisi, yüzyılımızın en orijinal, kalıcı ve nüfuz edici öğretilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Gurdjieff, insanın ikili doğasına ilişkin görüşlerini iletmek için pek çok farklı araç kullanmış, bunların arasında şaheseri kabul edilen Beelzebub'tan Torununa Masallar kitabına özel bir önem vermiştir.
Gurdjieff'in İnsan, Dünya, Evren, Yaratılış ve Tanrı'nın kişisel bir anlatımı olan "Hepsi ve Her Şey" serisinin üç kitabından ilkini oluşturan bu eserdeki amacı, insanların bilinçlerinde ve duygularında yer etmiş, gerçekle çelişen köklü inançların yok edilmesini sağlamaktır. Masallar okyanusunu andıran bu dünyaca ünlü kozmolojik destanda "Her şeyi bilen Beelzebub" liderliğindeki uzak bir dünyaya ait varlıkların bakış açısından Dünya'daki insan yaşamı incelenir.
Gurdjieff mizah, anekdotlar ve dilsel ayrıntılar açısından zengin olan bu kozmolojik alegori aracılığıyla tüm insanlığın ruhsal gelişimi için bir metodoloji ortaya koyar. Buda ve İsa'dan Darwin'e, Mesmer ve Atlantis'e kadar uzanan farklı konuların işlendiği bu kitabı Gurdjieff, her okuyucuya en az üç kez okumasını tavsiye etmiştir.