Bela Tarr Sineması, Macaristan’ın en önemli ve uluslararası üne sahip yönetmeni Bela Tarr hakkında yazılmış en kapsamlı kitap, Yönetmenin yirmi beş yıldan uzun bir süredir devam eden sinemacılık kariyeri boyunca kurduğu profesyonel ilişkilere ve çektiği filmlere odaklanan kitap, gerek filmlerdeki oyuncular gerekse karakterler hakkında derin bilgiler veriyor.
Yazar Andras Balint Kovacs, Tarr’ın filmlerinde işlediği temaları, karakterleri ve üslübunu ağır bir akademik dil kullanmaksızın inceliyor; sinemaya, Avrupa sinemasına, özellikle Tarr filmlerine ilgi duyan okurların, Tarr’ın erken dönem filmlerinden son filmine kadar uzanan “anlatı serüvenine” keyifle eşlik etmesini sağlıyor. Benzersiz üslubuyla Tarr, onun filmleri, estetik bakış açısı ve kendini ifade ederken kullandığı “anlatı dilini” merak eden okurlar için eşsiz bir kaynak niteliğinde olan kitap, genel olarak Doğu Avrupa’nın yakın tarihine de ışık tutuyor. Bela Tarr’ın kendine özgü film tekniklerini de ayrıntılarıyla inceleyen Andras Balint Kovacs, okurların Tarr’ın geliştirdiği evrensel dilin şifrelerini çözmesine yardımcı oluyor.
Kitapta Bela Tarr’ın hemen her filminde birlikte çalışmayı tercih ettiği görüntü yönetmeni, senarist, oyuncu ve müzisyenler hakkında da bilgiler yer alıyor. Film ekibinin yönetmenle aralarındaki bağlar, yapımcının Tarr filmlerindeki yeri, Tarr’ın edebiyat uyarlamalarına bakış açısı ve toplumsal olayların insan psikolojisi üstündeki etkilerini beyaz perdeye aktarırken yaptığı tercihler gibi konulara da odaklanan kitap, okurun gerek sinema gerekse sinemadaki anlatı hakkında farklı bir vizyon edinmesini sağlıyor.