Yakıcı acıdan neşeye, kendinden nefretten kendini sevmeye olağanüstü bir ruh yolculuğu.
- Gabor Maté
Bu kitap zamanımızın maneviyat ve psikoloji alanlarındaki en büyük liderlerinden birinin hikâyesinin perde arkasına bir bakış sunuyor.
- Alanis Morissette
Peter Levine, travmatik stresin fiziksel izlerini anlama ve bunlarla baş etme konusunda dünyanın her yerindeki klinisyenler için bir yol göstericidir.
- Bessel van der Kolk, Beden Kayıt Tutar kitabının yazarı
Somatik Deneyimleme (SE) tekniğinin yaratıcısı Peter Levine kendi yaralarından dünyadaki milyonlarca insanı dönüştüren bir şifa tekniği yarattı. Zaman zaman kendini benzettiği, Yunan mitolojisinin yaralı şifacısı Şiron gibi o da insanların yaralarını iyileştirmek için ilhamını kendi yarasından aldı. Belki de bu yüzden kitabında Leonard Cohen’in şarkısından alıntıladığı Bir çatlak var her şeyde / Işık böyle girer içeriye sözlerine, hepimizin yaralarının bir kutsanması olarak bakmalıyız.
1950’lerin New York’unda mafya filmlerini aratmayan bir atmosferde, korku ve şiddetin gölgesi altında geçen çocukluğunda Levine, daha onlu yaşlarda hayatının kırılma noktası sayılabilecek korkunç bir travma yaşadı. Kendi ağır çocukluk travmasını iyileştirmek için yaptığı kişisel yolculuğu ise Somatik Deneyimleme’yi yaratma sürecine dönüştü.
Samimi, sahici, içe dokunan bu kitabın önemli sürprizlerinden biri ise Einstein’ın bir tür eşzamanlılıklar mucizesi olarak Levine’ın bir anlamda “ruh rehberi” haline gelmesi.
Kadim şifa geleneklerinden Levine’ın vahşi hayvanlar üzerine yaptığı araştırmalara, nörobiyolojinin travma çalışmalarındaki etkisinden elli yıllık klinik gözleme, bu kitap travma yaşayan herkesin anlatacak değerli bir hikâyesi olduğunu ortaya koyuyor. Ve iyileşmenin ancak hikâyelerimizi sahiplenerek, anlatarak, onurlandırarak mümkün olduğunun altını çiziyor.