Gerçeğe Karşı Savaş Maceraları.
Bilgi silah olursa, fikir savaş çıkarır.
Psikolojik operasyonların, bilgisayar korsanlarının, bot’ların, IŞİD’in, Putin’in, trollerin, Trump’ın ve daha nicesinin hakikati şekillendirmeye çalıştığı bir dünyada yaşıyoruz. Aklımızı karıştırmak, gerçeklik algımızı zayıflatmak için yaratılan bu gerçeküstü atmosferde sadece barış ve demokrasi üzerindeki kontrolümüzü kaybetmekle kalmadık, bu kelimelere atfettiğimiz anlamları da yitirdik. Peter Pomerantsev, kimi zaman analitik kimi zaman şairane üslubuyla okurları çokuluslu enformasyon savaşının düşman hatlarının gerisinde bir yolculuğa çıkarıyor. Sırbistan’daki protestocuların, Meksika’daki uyuşturucu çetelerinin, ABD’deki Fox News sunucularının ve ailesini sürgüne zorlayan KGB’nin taktiklerini öğreniyor. Bu gerçeküstü ama önemli dersleri alırken geleceğe de bakıyor ve bu yeni gerçeklikte nasıl yolumuzu bulabileceğimizi, daha iyi bir demokrasinin nasıl inşa edilebileceğini sorguluyor.
“Dezenformasyon çağında Rusya ve diğer ülkelerin propaganda araçlarını kullanarak gerçeklik algısını nasıl silah haline getirdiğine dair aydınlatıcı bir anlatı.”
The New York Times
“[Pomerantsev] sosyal medyanın kötü niyetli insanlar tarafından nasıl silah haline getirildiğini ayrıntılı olarak anlatıyor... 20. yüzyıldaki baskıcı rejimlerin bilgiyi denetim altına almaya çalışmasıyla günümüzün herkese açık medya ortamı arasındaki karşıtlık, kitabın en endişe verici konularından biri.”
The Economis