Çelik Yapılar resmi

Çelik Yapılar

Yazar: Şahin Sözen
Barkod: 9786254273070
Üreticiler: Nobel Kitabevi
Stok Sayısı: Stokta Yok
Basım Tarihi: 10-2022
Baskı Sayısı: 1. Basım
Sayfa Sayısı: 408 Sayfa
Ağırlık: 651,00 Gram
Boyut: 16,50 (en) x 24,00 (boy)
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 2. Hamur
Basım Yeri: Ankara - Türkiye
Basım Dili: Türkçe

390,00 TL

Bu kitapta, çelik yapı tasarımında ve uygulamasında sıklıkla tercih edilen 53 birleşim örneğinin kapasite hesapları “Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapımına Dair Esaslar” yönetmeliği referans alınarak yapılmıştır. Örnek birleşimlerin uygulamada nerelerde kullanıldığı ve nasıl imâl edildiği konusunda kısa bilgilere yer verilmiştir. Benzer yük aktarım mekanizmasına sahip olup aynı amaca hizmet edebilecek birleşimler, farklı şekillerde oluşturulabileceğinden aynı tip birleşimlerin farklı uygulamalarına da kitapta yer verilmiştir.
Birleşim tasarımında, yük aktarım mekanizmasının çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Yük aktarım mekanizmasının daha kolay anlaşılabilmesi için renkli ve üç boyutlu olarak hazırlanan birleşim görsellerinde ana unsur, ikincil unsur ve birleşim ek elamanları, aynı renk kodu bütün birleşimlerde geçerli olmak üzere farklı renklerde gösterilmiştir. Böylece birleşimin üç boyutlu görseline bakan birisi, başkaca bir veriye ihtiyaç duymaksızın yük aktarım mekanizması hakkında önemli bir bilgiye sahip olmuş olacaktır. Birleşimlerde, kahverengi tonu koyu renkle modellenmiş eleman, yükün kendisine aktarıldığı ana elemanı temsil ederken daha açık renkle gösterilen eleman, yükü aktaran ikincil (tali) elemanı temsil etmektedir. Birleşimde kullanılan, levha veya köşebent gibi yardımcı elemanlar ise sarı rengin bir tonuyla modellenmiştir. Kaynak parçaları siyah/gri renkli taramalarla temsil edilirken, bulonlar için krem renk tercih edilmiştir. Okuyucu, kitapta renksiz olarak verilen şekillerin renkli versiyonlarına, kitabın içindekiler bölümünde verilmiş kare kodu okutarak ulaşabilecektir.
Ayrıca, yönetmeliğin 7 ila 11. bölümlerini kapsayan, basit ve bileşik mukavemet hâlleri durumlarıyla ilgili olmak üzere kısa yönetmelik bilgisi ile birlikte hesaba dair akış diyagramları verilmiştir. Bu akış diyagramları sayesinde dallanan hesap akışını takip etmek bir nebze basitleşmiş olacaktır. Bu akış diyagramları takip edilerek sayısal çözümler rahatlıkla yapılabilecektir.