Charles Moskos’un Amerikan Askeri adlı kitabında ele aldığı meseleler, onun erken akademik düşüncesinin bir panoramasını sunar ve temelde askeri değişim tartışmaları bağlamında değerlendirilebilir. Eserde incelediği ordu ile toplum arasındaki ilişki, kurumsal yapı, bürokrasi ve ırk kaynaklı sorunlar gibi konular, askeri sosyolojinin temel çalışma konularının şekillenmesinde etkili olmuştur.
Askeri meselelere farklı bir perspektiften bakan Moskos, Vietnam Savaşı sürerken yazdığı bu eserinde toplumun ordudan beklentilerinden ziyade cephedeki askerlerin beklentilerine odaklanır ve bunu yaparken ordunun en alttakilerini yani erleri muhatap alır. Ayrıca Amerikan Askeri Moskos’u Askeri Sosyoloji’nin klasikleri arasına sokacak olan ordunun kurumsal yapıdan mesleki bir örgütlenmeye doğru yol aldığını iddia ettiği Kurum/Meslek Modeli’nin de ilk bulgularını da içerir.
Charles Moskos’un Amerikan Askeri’nde, alanın klasik isimlerinden Moskos’un fikriyatını ve Amerikan Askeri’nin ilerleyen yıllarda askeri sosyolojideki gelişmelere etkilerini inceleyen Cemil Sağlam, bütüncül ve derinlikli bir tahlili okuyucusuna sunuyor.