Danişmendliler (1085-1178)

Danişmendliler (1085-1178)

Orta Anadolunun Fatihleri
Barkod: 9786059521086
Üreticiler: Bilge Kültür Sanat
Stok Sayısı: 1
Basım Tarihi: 3-2017
Baskı Sayısı: 1. Basım
Sayfa Sayısı: 224 Sayfa
Ağırlık: 224,00 Gram
Boyut: 16,50 (en) x 24,00 (boy)
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 2. Hamur
Basım Yeri: İstanbul - Türkiye
Basım Dili: Türkçe

175,00 TL
140,00 TL

Selçukluların 26 Ağustos 1071’de kazandıkları Malazgirt Zaferi’ni takip eden yıllarda Türkler büyük bir hızla Anadolu’yu fethe koyuldular. Bu zamanda yarımadada ilk Türk beylikleri de kurulmaya başladı. İşte bu Türk beyliklerinden biri de Dânişmendli Beyliği olmuştur. Elinizdeki bu kitapta, Sultan Alp Arslan’ın ileri gelen kumandanlarından biri olan Dânişmend Gazi tarafından Orta Anadolu’da (Sivas, Kayseri, Tokat, Malatya ve civarı) kurulan Dânişmendli Beyliği’nin belgelere dayalı gerçek hikâyesini bulacaksınız. Dânişmendli hükümdarları, Anadolu’muzun önemli bir kısmının fethini sağlayarak, üzerinde yaşadığımız bu toprakların Türkleşmesi ve İslâmlaşması noktasında önemli hizmetler gerçekleştirmişlerdir.

Dânişmend Gazi’nin, Emîr Gazi’nin ve Melik Muhammed’in Bizans İmparatorluğu, Kilikya Ermeni Prensliği ve Haçlılara karşı verdikleri amansız mücadele ve savaşlar yanında Türkiye Selçuklu sultanları ile olan ilişkileri de kitabın işlediği önemli konular arasındadır. Kitapta Dânişmendli Beyliği’nin siyasî tarihi yanında aynı zamanda, siyasî ve askerî teşkilat yapısını, sosyo-kültürel ve ekonomik hayatını, sanatını bulabilirsiniz. Dânişmendli Beyliği Anadolu’da kurulan ilk dönem beylikleri içinde en güçlü ve en geniş sınırlara sahip bir Türk beyliği olmuştur.

Bu yüzden bir dönem Türkiye Selçuklu Devleti’ni de kendine tâbi kılarak Anadolu’da en kudretli Türk devleti haline gelmeyi başarmıştır. Onlar Haçlıların ve Bizans Devleti’nin Anadolu’yu istilaya kalkışmalarının önünde var güçleriyle durarak üzerinde yaşadığımız bu toprakların bize kadar intikalinin gerçekleşmesinde büyük bir pay sahibi olmuşlardır.