Dijital sahaların her geçen gün genişlediği son yıllarda bu alanların araştırılmasına duyulan ihtiyaç artarken, yöntem konusunda yeni yaklaşımlar gündeme gelmekte ve enformasyon-zengin bu sahaların yoğun teknik repertuvarlarla incelenmesi araştırmacılara cazip gelmektedir. Bir taraftan nicel yöntemler ve araçlarda ortaya çıkan yeni olanaklar enformasyonun hızlı akışını yakalamaya çalışırken, diğer taraftan da bir hermenötik geliştirebilmek ve sosyal fenomenleri derinlemesine inceleyebilmek için nitel araştırma yöntemlerinin geçmişte hiç olmadığı kadar yaygınlaştığı görülmektedir.
Dijital etnografi yöntemi üzerine gerçekleşen bu çalışmanın analitiği, etnografiyi ve dijital etnografiyi kendi doğaları gereği “kavramsal” ve “yöntemsel” olarak ikiye ayırarak inceleme üzerine kuruludur. Dijital etnografiden önce ilk bölümde özet olarak etnografi ele alınmakta, böylece dijital etnografinin teorik ve yöntemsel bakış açısını belirleyen metodolojik ve kavramsal dönüşümün temelleriyle geleneksel etnografi karşılaştırması mümkün olabilmektedir. İkinci bölümde ise dijital etnografinin de içinde bulunduğu internet çalışmaları ve bilgisayar dolayımlı iletişim çatısı altında araştırma metodolojisinin kavramsal ve metodolojik unsurları ele alınmakta, interneti bir fenomen veya saha olarak inceleyen yaklaşımlara yönelik bir bakış oluşturulmaya çalışılmaktadır.
Nesrin Yarar Aksoy’un uzun süreli yoğun çalısmasının ürünü olan Dijital Etnografi: İlkeler, Yaklaşımlar, Teknikler isimli bu kitap, Türkiye’deki sosyal bilim araştırmaları için özgün ve önemli bir katkıdır. Kitap eleştirel medya çalısmaları, antropoloji, kültürel çalışmalardan davranış bilimlerine ve pazarlama araştırmalarına kadar geniş bir alanı birleştirmekte, yeni iletişim teknolojilerinin ortaya çıkardıgı kuramsal ve metodolojik yaklasımları bilim insanlarının, akademisyen ve araştırmacıların bilgisine sunmaktadır.
Nilüfer Timisi