Bu kitap günlük dil ile başlayıp, okuyucuları dille ilgili muhtelif alanlarda ilginç soruların yanıtlarını arayacakları bir yolculuğa çıkarıyor: Konuşma nedir? Neden farklı diller mevcut ve hangi yönlerden birbirlerinden ayrılırlar? Dünyanın ortak bir dile gereksinimi var mı? Dil farklılıklarından doğan engeller hangi yöntemlerle aşılabilir? Dilin, konuşma ve yazmanın, onları çevreleyen dünyayla ilişkisi nedir? İnsanlar neden dillerini severler?
Yazar Jürgen Trabant, günlük yaşantımızdaki önemini kavradığımız ancak içeriğini çoğu zaman düşünme gereği duymadığımız “dil” olgusunu belli başlı yönleriyle mercek altına alıyor. Genel bir insan eylemi olarak konuşma, toplumları birleştiren ve ayıran bir olgu olarak dil, söylem gelenekleri ve sosyal, bölgesel, cinsel, koşulsal ve araçsal unsurların dili etkilemesi gibi hususları net ve öz bir biçimde ele alması sayesinde bu kitap, konuya ilgi duyan herkes için dile ve dilin gelişim sürecine yakından bakma olanağı sunarken, dilbilim alanında çalışmak isteyenler için de bir “ön okuma” niteliği taşıyor.
Jürgen Trabant, Romen dilleri profesörü olarak Berlin, Stanford, Paris, Münih ve başka üniversitelerde dersler vermiş, Almanya ve İtalya’da çeşitli yüksek öğrenim enstitülerinin yönetim kurullarında yer almıştır.