Türkiye’de müzik eğitimi denilince ilk akla gelen enstrüman blok flüt olmuştur. Ancak sadece bir buçuk oktav olan ve tek sesli müzik yapılabilen blok flüt ile yetişen nesiller çok sesli müzik konusunda bilgi sahibi olamamışlardır. Ucuz ve kolay ulaşılabilir bir enstrüman olması bu tercihin en önemli sebebiydi.
Ancak günümüzde okullarda hem tek sesli hem çok sesli müziğin harmanlanabildiği ve armonik yapıları da öğrenmeye olanak tanıyan enstrüman çalımları daha popüler olmuştur. Gitar, piyano, keman gibi enstrüman dersleri pek çok okulda verilmektedir. Ukulele çalgısının adını Hawaii dilinden aldığı ve “zıplayan pire” anlamına geldiği bazı kaynaklarda belirtilmektedir.
Geçmişi ise 18. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Ağaçtan yapılan bu enstrüman görünüm olarak gitarın 4 telli ve küçük olanı şeklinde özetlenebilir. Biz ukulele ile tanıştığımızda hem tek sesli hem çok sesli çalıma uygun, ekonomik olan ve aynı zamanda küçük çocukların bile hem sağ el hem sol el ergonomisini kolayca sağlayan, kolay taşınabilir bu enstrümanı çocuklar üzerinde denemeye karar verdik. Eğitim-öğretim yılımızın sonunda ise okul öncesi ve ilkokul seviyesinde çocuklarda ezgi çalımı, akorlar ile armonik yapı ve ritm duygularını kolayca aynı zamanda öğrencileri zorlamadan eğlendirerek geliştirdiğimizi gördük.
Deneyimlerimizi daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla da bu metodu hazırlamaya karar verdik. Bu metodu izleyerek çocuklara adım adım ukulele öğreteceğiz.