Aydınlanmanın en çarpıcı kişiliklerinden Jean Jacques Rousseau'nun bilim ve sanatı yüceltmek ve yaymak için yayımlanan Encyclopédieye -müzikle ilgili teknik maddeler dışında- tek katkısı olan Ekonomi Politik, Rousseau'nun büyük eseri Toplum Sözleşmesi'ndeki fikirlerini işlediği ilk metindir.
Bilim ve sanatın insanı yozlaştırdığını, kentlerin kötülük yuvası olduğunu, vahşiliğin uygarlıktan üstün olduğunu savunan Rousseau burada; genel irade, onun somutlaşması olan devlet, devletin işlemesi için gereken erdem, erdemin hâkim kılınması için gereken eğitim gibi, iyi bir toplum yönetiminin temel ilke ve kurumlarını tanımlamaya girişir. Ona göre, bu ve diğer bütün konularda hemen hemen bütün ödevler devlete düşer.
Her şeyde genel iradeyi hakim kılmak esastır: Yasa koyucunun birinci görevi yasaları genel iradeye uydurmak, yöneticinin birinci görevi de yönetimi yasalara uydurmaktır. Okur, bu kitapta, Büyük Fransız Devrimi'yle yürürlüğe konan ve bütün modern politik sistemlere temel olarak dünyanın ortak malı haline gelen fikirlerle birinci elden buluşmak fırsatını bulacaktır.