Sovyet felsefeci ve estetik kuramcısı Avner Ziss’in kaleme aldığı önemli metinler arasında yer alan, yazarın 1977 tarihli Elements d’eshetique Marxiste adlı kitabından (Fransızca edisyondan) derlenen Estetik, farklı sanatsal sorunlar hakkında bütünlüklü bir bakış açısı sunuyor.
Estetik ve sanat kuramlarına odaklanan, bu konularda ayrıntılı çalışmalar yapan Ziss’in metni, farklı sanat dallarından verilen örneklerle estetik, Marksist estetik ve toplumcu yaklaşım hakkında kapsamlı bilgiler veriyor. Edebiyat, müzik, heykel ve resim alanında üretilen yapıtları seçerek karşılaştırmalı okuma yapan Ziss, estetik kuramının klasik dönem sanatından çağdaş sanata kadar nasıl geliştiğine ilişkin özgün bir yorum getiriyor.
Farklı sanat akımlarını da mercek altına alan Ziss, bilimsel öğretide estetiğin konusundan sanatta içeriğe ve biçime kadar çeşitli başlıklarla konuyu derinlemesine inceliyor. Estetik kategorilerinden yola çıkarak gerçeğin sanatsal özümsenmesine de değinen yazar şu üç sözcüğe bir ağırlık veriyor: “güzel”, “trajik” ve “komik.”
Modern ve çağdaş sanatı toplumsal bilinç bağlamında yorumlamak isteyenlere ipuçları veren Ziss, sanatı gerçeklik, bilgilenme yöntemi ve/veya ideoloji kapsamında değerlendirmeye yönelik düşüncelerini de açıkça dile getiriyor.