Etkili konuşmak "bu böyle söylenmez böyle söylenir" tartışmalarından çok daha öte bir durumdur. Bir sözcüğün doğru söylenişi bir çok kaynaktan bakılarak kolayca öğrenilebilir. Etkili konuşmak için nitelikli bir sese, doğru bir nefes kullanımına, iyi çalışan konuşma organlarına sahip olmak gerekir.
Etkili konuşma dersleri sadece birbirinin benzeri tekerlemelerin defalarca okunmasıyla yürütülmemeli, Dünya Edebiyatı'ndaki okunması zor, değişik türden metinlerle okuma uygulamaları yapılmalıdır. Tekerleme çalışmaları elbette yapılmalıdır ancak bütün bir eğitimi buna dayandırarak yol almaya çalışmak kapsamlı olması gereken konuşma eğitimini kısır bir döngüye sokmaktan başka bir şey değildir.
Etkili konuşmada usta-çırak ilişkisinin önemi büyüktür. Sistemli ve yeterli derecede çalışmak elbette konuşmayı geliştirebilmek için şarttır ancak iyi konuşan-doğru rol modellerin dinlenmesi de gerekir. Konuşma organlarının daha iyi çalışması, boğumlamayı geliştirmek için ağıza kalem, çakıltaşı vb. gibi maddeler koyma gibi uygulamalar kısa vadede boğumlamayı geliştirir gibi görünse de bu uygulamaların çene, ağız bölgesinde gerilmeler, kasılmalar gibi sıkıntılar yaratması olasıdır. Konuşma organlarını zorlamadan ancak sınırlarını geliştirmeye dayalı ses - boğumlama çalışmaları yapılmalıdır.
Bu çalışmanın amacı, metinlerin de yardımıyla oyuncu adaylarının tiyatroda ve yaşamda kendini daha iyi ifade edebilmesine katkı sağlamaktır.