Yirmi birinci yu¨zyılda, biyolojinin du¨sturu “sistem” kelimesidir. Teknolojilerimiz karmas¸ıklıkta yarıs¸ırken, beyin ve beden is¸levlerinin ne denli ic¸ ic¸e oldugˆuna ilis¸kin kanıtlar da o¨nu¨mu¨ze yıgˆılmaktadır. Her s¸ey birbiriyle ve birbirine bagˆlantılı. Kendi bas¸ına hareket eden tek bir gen anlayıs¸ının yerini agˆ yapıları aldı. Yine kendi bas¸ına hareket eden genetik anlayıs¸ının yerine artık farklı du¨zeyler arasındaki entegrasyondan so¨z ediyoruz. Genomik, proteomik, metabolomik ve daha birc¸ok “omik” ic¸ ic¸e gec¸mis¸ durumda. Bu, yeni “sistem biyolojisi” dir.
Peki bunların sagˆlıgˆımızla ne ilgisi var? Yirminci yu¨zyılda tıp, insan vu¨cudunu no¨roloji, kardiyoloji, gastroenteroloji ve endokrinoloji gibi uzmanlıklara ayırmıs¸tı. Uzmanlar vu¨cudun farklı yanlarına odaklanmıs¸ken bu¨yu¨k resmi o¨nemseyen yoktu. C¸ok az doktor bu yetenegˆe sahipti. S¸imdi sistem biyolojisi yepyeni bir yaklas¸ımı gerektiriyor. I·s¸te Fonksiyonel Tıbbın devreye girdigˆi nokta burası. Vu¨cudu ayrı ayrı organ sistemlerinin bir toplamı olarak ele almak yerine, hu¨crelerin ve sistemlerin nasıl en iyi bic¸imde gelis¸tigˆini ve hangi nedenlerden o¨tu¨ru¨ sıkıntıya du¨s¸tu¨klerini sorgulamak gerekiyor. O nedenle Fonksiyonel Tıp, sistem biyolojisi ic¸in klinik tıpta kullanılabilen pratik bir arayu¨zdu¨r. Sisteme ilis¸kin sorunları arar, bo¨ylece olayları erken yakalayabilir ve belirtiler yerine ko¨k nedenleri tedavi eder.
Yirmi birinci yu¨zyılda, beynin vu¨cutla c¸ok sıkı bagˆlantılarının oldugˆu, beyin ile vu¨cudun birbirini derinlemesine s¸ekillendirdigˆi artık anlas¸ılıyor. Egˆer vu¨cut sistemlerinin bas¸ı dertte ise beyin de bu durumdan etkileniyor. Dr. Hyman, Fonksiyonel Tıbbı kullanarak sistemlerdeki bozuklukları du¨zeltmenin vu¨cudumuzun yanı sıra beynimize de yardımcı oldugˆunu go¨steriyor.
“Psikiyatrik hastalıkların” altında yatan kimyasal dengesizliklerin, artık vu¨cut du¨zeyinde tedavi edilebilecek daha sistemik kimyasal, metabolik problemlerle bagˆlantılı oldugˆu go¨ru¨lu¨yor. Sadece beyin kimyasını tedavi etmek, ilaca bagˆımlılıgˆa yol ac¸abilirken, sistemik kimyanın tedavisi beyin kimyasındaki dengesizligˆi du¨zeltebilir ve gerc¸ek anlamda su¨rdu¨ru¨lebilir iyiles¸me sagˆlayabilir.
As¸ırı stresin yanı sıra bu kadar c¸ok kimyasal madde ve bas¸ka c¸evreyi kirletici fakto¨rlerden o¨tu¨ru¨ vu¨cut sistemlerinin zorlanmasına ve beyin fonksiyonlarının bozulmasına s¸as¸ırmamalı. Dr. Hyman’ın UltraWellness’in yedi anahtarı, temel fonksiyonel sistemlerimizin desteklenmesi ve iyiles¸tirilmesi ic¸in net bir yaklas¸ım sunuyor. Bu alanda daha fazla aras¸tırma yapmak o¨nemli olmakla birlikte, s¸u anda kars¸ı kars¸ıya oldugˆumuz zorluklarla akıllıca bas¸a c¸ıkmak ic¸in yeterince bilgimiz var ve Dr. Hyman yalnızca onların nedenini degˆil c¸o¨zu¨mu¨nu¨ de go¨steriyor.