İnsanlar ne zamandan bu yana geçmişi merak ediyorlar ve neden merak ediyorlar? Arkeoloji kelimesi ilk ne zaman kullanıldı? İlk kazı ne zaman yapıldı? Arkeologlar nasıl çalışıyorlar? Bir arkeolojik eserin nerede ne zaman üretildiği nasıl anlaşılıyor? Neden birileri kendi topraklarında olmayan eserleri istiyor, başka bir deyişle tarihî eser kaçakçılığı neden var? Antik kentler batık şehirler midir? Tapınaklardan tiyatrolara, arenalardan agoralara, hamamlardan mahkemelere, okullardan mezarlıklara antikçağda nasıl bir yaşam vardı? Peki bu soruya yanıtlar bulan arkeoloji, yalnızca geçmişin bilimi midir?
İsmail Gezgin bu kez de bizleri yazın gittiği kıyı kasabasının yakınındaki kazıda büyük bir hevesle öğrenci-işçi olarak görev alan arkeoloji meraklısı Ayça’nın eşliğinde bir antik kentte dolaştırıyor. Bu gezi sırasında hem bir arkeolojik kazıda kimlerin nasıl çalıştığına tanık oluyor hem de antikçağların içinde yaşadığımız kültürü şekillendiren dünyasına daha yakından bakıyoruz.
Gençlerle Baş Başa: Arkeoloji bugünün dünde kurulduğunu kavrayarak geleceğe bakmak isteyen her yaştan okur için değerli bir kaynak.