Ünlü Gerontius’un Rüyası şiiri, yenilikçi İngiliz Katolik rahip ve kardinal John Henry Newman tarafından 1865 yılında kaleme alınır. Şiiri zamanın ötesine taşıyan ve ona evrensel bir dil katan ise İngiliz besteci Edward Elgar’ın devrimci yeniliklerle dolu koral müziği olmuştur.
Katolik Hıristiyanlık inancından bestelenen bu eser, ölüm döşeğindeki Gerontius adlı dindar bir adamın öyküsüdür. Ölüm Gerontius’u aldığında ruhu iyilik meleğiyle karşılaşır ve Tanrı’nın huzurunda yargılandıktan sonra ebedi Cennet vaadi ile Araf’a gönderilir.
Kimilerine göre “ahlaksızca”, kimilerine göre ise “dini safsatalarla dolu” olduğu gerekçesiyle vakti zamanında eleştirilmişse de Gerontius’un Rüyası, ölüme öncekilerden farklı bir pencereden bakan bir şiir ve koral bir şaheser olarak bizlere ulaşmıştır.
Elgar’ın, eserini oratoryo olarak tanımlamadığı bilinse de, Gerontius’un Rüyası’nın İngiliz oratoryo geleneği içinde bir zirveyi temsil ettiği tüm müzikseverlerin malumudur.
Opera klasikleri dizisi, libretto külliyatına odaklanmaktadır. Eserlere bir zamandizini, önsöz ve sinopsis ile açılış yapıyoruz; librettonun özgün dili ile birlikte Türkçe çevirisini okurlarımıza sunuyor, bilgilendirici dipnotlar eşliğinde her kesimden müziksevere hitap etmeyi amaçlıyoruz.
Fihrist olarak, opera metinlerini Türkçeye kazandırmaktan ve bütüncül bir bilinç ile okurumuza sunmaktan onur duyuyoruz.