Gölköy'ün Devrimci Yolu resmi

Gölköy'ün Devrimci Yolu

Caniklerden Bir Direniş Öyküsü - Gölköy Aybastı Çamaş
Barkod: 9786052604335
Üreticiler: Nota Bene Yayınları
Stok Sayısı: 2
Basım Tarihi: 11-2024
Baskı Sayısı: 1. Basım
Sayfa Sayısı: 192 Sayfa
Boyut: 13,50 (en) x 19,50 (boy)
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 2. Hamur
Basım Yeri: İstanbul - Türkiye
Basım Dili: Türkçe

240,00 TL
180,00 TL

Gölköy’ün Devrimci Yolu, siyasal tarihimizin önemli kavşaklarından 1970’li yıllarda, Ordu’nun Gölköy ilçesinde yaşanan devrimci mücadeleye odaklanıyor.
Çalışma, öncelikle Gölköy’ü tarihsel, coğrafi ve beşeri ilişkiler içinde bir bağlama oturtarak Gölköy’deki siyasallaşmanın koşullarını ve bileşenlerini ortaya koyuyor. İlçe siyasallaşmasının kırılma noktaları olarak Osmanlı-Cumhuriyet mirası, 1960’lı yıllardaki sola açılma ve bunun ilçe üzerindeki etkiler,  1970’li yıllarda devrimci hareketlerin ve özel olarak Devrimci Yol’un ilçedeki varlığının açığa çıkması ile 12 Eylül darbesi üzerinde yoğunlaşarak ilerliyor.
Gölköy’ün Devrimci Yol’unda, halk hareketi niteliği kazanan sürecin dinamikleri, halkın devrimcilere bakışı, devrimcilerin halk ile kurduğu ilişkiler ve kolay yollara sapmadan halk ile hemhal olarak ilerlemenin olanakları da izlenmeye çalışılırken iç savaş politikaların ilçe üzerindeki sonuçları da açığa çıkarılmaya çalışılıyor.
Özellikle Reşat Akkaya’nın Ordu Valisi olmasından sonra, bütünüyle Ordu ilinin ve Gölköy ilçesinin özel operasyon alanı haline getirilmesi, faşist saldırıların organize oluşu ve kitle pasifikasyon yöntemlerinin hakim kılınması karşısında geliştirilmeye çalışılan tutum,  Aybastı ve Çamaş’ın da dahil edilmesiyle anlatılıyor.
 
Son olarak da darbe sonrasında açığa çıkan tereddütsüz direnme eğilimi ve çabası örnekleriyle ortaya konulurken, bütün bu sürecin halk üzerinde bıraktığı siyasal etki aktarılıyor.
Gölköy’ün Devrimci Yolu, olanı, olmayanı, hevesleri, yanılgıları ve yenilgileriyle bir hatırlama çabası ve görece dar bir alan üzerinden bir ülke tasviri...