Hacı Bektaş-ı Velî'nin din ve kültür hayatımızda ayrı bir yeri vardır.
Bektaşilik tarikatı ona izafe edilmiştir. Tarihi süreçte “örnek” bir kişilik olarak karşımıza çıkar. Öğreticidir, yol göstericidir. O Ahmet Yesevî’nin takipçisidir.
Hacı Bektaş Veli'nin, Türkistan Piri Hoca Ahmet Yesevî'nin kültür ocağında pişerek Anadolu'ya gelişi, Anadolu Selçuklu Devleti'nin siyasî, ekonomik ve kültürel düzeninin bozulduğu, yönetimde bölünmelerin ortaya çıktığı bir devreye rastlamıştır.
Hacı Bektaş-ı Velî, öğretileriyle Anadolu’da birlik ve beraberliğin sağlanmasında da önemli rol oynadığı gibi, Safevî Devleti’nin Anadolu’ya nüfuz etmesinin önüne de set çekmiştir. O, Osmanlı yönetimi nezdinde uzun süre itibar görmüştür.
Hacı Bektaş-ı Velî, insanlara tasavvufun inceliklerini anlatmış, dört kapı, kırk makamdan geçerek hakikate kavuşmanın yollarını göstermiştir.
Anadolu'nun Türkleşmesinde, büyük rol oynayan Hacı Bektaş Veli, "Bir olalım, iri olalım, diri olalım", "İncinsen de incitme", "Her ne ararsan kendinde ara", "Oturduğun yeri pak et, kazandığın lokmayı hak et", "Eline, beline, diline sahip ol" düsturlarıyla sadece yolundan gidenlere değil; bütün insanlığı sevgi, barış ve kardeşliğe çağırmıştır.
Hacı Bektaş-ı Velî’yi ve Bektaşiliği bütün yönleriyle araştırarak ayrıntılı işledik.