“Size, yanınızda getirebileceğiniz herkesi getirerek işinizi tamamlamanız için yalvarıyoruz. Gelin ve sizin olan bu savaşı bitirmemize yardım edin. Gelin ve kalplerimizi teslimiyet ve itaat için eğitin. Gelin ve çizdiğiniz yolda bize öncülük edin; bir ve tek olan Kudüs’ün kapılarını dinimiz için açın. Gelin ve İsa Mesih’in kabrini bizimle birlikte özgürleştirin ve Hristiyan ismini diğer tüm isimlerin üzerinde yükseltin.”
Bu sözler, Antakya’yı ele geçirdikten sonra Kudüs üzerine ilerleyecek Haçlıların, Papa II. Urbanus’tan destek kuvvet istemek için yazdıkları mektuptan bir alıntıdır. Haçlılar, Kutsal Toprakları ele geçirmek için her türlü tehlikeyi, açlığı, vahşeti ve sıla hasretini göze aldılar. Çünkü Kudüs, onları Cennet’e ulaştıracak kefaretin kapısıydı.
Bu kitap, XI. yüzyıl sonlarında yapılan bir çağrıyla yüz binlerce insanın “Kutsal Toprakları” kurtarmak ve korumak üzere Doğu’ya doğru yola düşmeleriyle başlayan ve 1291 yılında Suriye ile Filistin’deki son kalelerini kaybetmeleriyle sona eren Haçlı Seferleri Tarihi’nin muhtasar bir anlatısıdır. Klasik Haçlı Seferlerinin yanı sıra Albigeois Haçlı Seferi, Çocukların ve Çobanların Haçlı Seferleri, Batı Avrupa’daki iç karışıklıklar, Kuzeydoğu Avrupa Paganlarını Hristiyanlaştırma mücadeleleri, Moğollarla ilişkiler, Levant’ta kurulan Haçlı devletleri ve Haçlı Seferi projeleri gibi konuları ustaca özetliyor ve akıcı bir üslupla okuyucuyla buluşturuyor. Haçlı Seferleri Tarihi üzerine çalışan akademisyenlerin ve bu seferleri derinlemesine öğrenmek isteyen okuyucuların başvurabileceği bu abidevi çalışma, Özge Özdemir tarafından Fransızca aslından çevrildi.
Dünyanın en büyük Haçlı Seferi tarihçilerinden Jean Richard’ın kaleme aldığı bu eşsiz eser, 40 yıldan fazla süren araştırmaların nihai ürünüdür.