Afrika edebiyatının en büyük ismi Chinua Achebe gerçekçi tarzda yazdığı ve çoğunlukla Batı’nın Afrika’yı kolonileştirmesi üzerine kaleme aldığı romanlarıyla her ne kadar yerel bir hikâye anlatsa da yarattığı karakterler ve kurgularıyla evrensel meselelere değinmeyi başaran nadir yazarlardan. 2007’de dünya edebiyatına yaptığı katkılardan dolayı Man Booker Uluslararası Ödülü’ne layık görülen Achebe’nin dördüncü romanı Halk Adamı ise yozlaşmış bir demokrasiyi anlatan çarpıcı bir eser.
Kültür Bakanı, eski öğretmen M. A. Nanga tam bir halk adamı olarak tanınmasına rağmen aynı zamanda sinsi bir fırsatçıdır da. Eski öğrencisi Odili, Nanga’yı ziyaret edince hayal kırıklığına uğrayıp siyasete atılır. Odili’nin idealizmi bir süre sonra arzularıyla çarpışacak, öğretmen ve öğrencinin rekabeti ülkelerini kaosa sürükleyecektir.
Nijerya’nın ilk askeri darbe teşebbüsünden günler önce yayımlanan Halk Adamı, Chinua Achebe’den beceriksiz bir yönetim ve çaresiz bir halka dair ikaz niteliğinde bir roman.
“Achebe net gözlem yapabilen ama kahkaha atacak kadar da derin hisler besleyen bir aklın, tüm siyasetçiler ve gazetecilerden daha erdemli olabileceğini gösterdi.” –Time
“Acı olduğu kadar komik de bir hiciv eseri… Büyük ihtimalle Batı Afrika’dan çıkan en iyi roman.” –Anthony Burgess