Hayal Gücünü Eğitmek 20. yüzyılın en etkili eleştirmenlerinden biri olarak kabul edilen Kanadalı edebiyat teorisyeni Northrop Frye’ın 1962 yılında bir yayın kuruluşu için hazırladığı yarımşar saatlik altı radyo konuşmasından doğmuştur.
Northrop Frye her kesimden “edebiyat tüketici”sine edebiyatın ne olduğu, hangi zeminde kendine yer bulabildiği, ne işimize yaradığı, hayal gücü ile ilişkisi gibi farklı birçok konuya değinerek retorik bir anlatı sunuyor. Bugünün edebiyatının temelini oluşturan kaynaklara -öykülere, romanlara, şiirlere, kutsal kitaplara- atıflarda bulunarak okuyucuya da bir çeşit düşünme alıştırması imkânı sağlıyor.
“…eğitimli hayal gücü ve eğitim, insanın şu ya da bu kısmını değil, tüm kişiliğini etkileyen bir şeydir. Sadece zihni geliştirmez; aynı zamanda toplumsal ve ahlaki gelişim sağlar. Ama hayal gücümüzdeki dünya ile etrafımızdaki dünyanın farklı dünyalar olduğunu ve hayal gücümüzdeki dünyanın daha önemli olduğunu keşfettiğimize göre, bir adım daha atmamız gerekiyor. Etrafımızdaki dünya gerçek dünyaya benziyor, ama biraz önce gördüğümüz gibi bu dünyada bir sürü yanılsama vardır: Propagandanın, taraflı haberlerin, önyargıların ve reklamların seslendiği türde bir yanılsama. Bir defa, hep söylediğimiz gibi, dünya çok çabuk değişir ve başka bir dünya bilmeyen insanlar nasıl olup da değiştiğini asla anlayamazlar.”