Hukuk fakültesi ne bilim sarayı mertebesine erişmiş bir laboratuvar ne meslek yüksekokulu statüsünde bir eğitim kurumu kabul edilebilir. Hukuk fakültesinin ideal amacı, hukuki muhakeme yeteneğini geliştirmek, pratik işlevi hukuki sorunları çözme becerisi kazandırmaktır. Hukuk felsefesi dersi, felsefi kimliğini, ideal amaç ve pratik işlevle bir araya getirerek akademi, fakülte ve adliyede özgün ve sarsılmaz bir -mertebe ya da statü değil!- yer edinebilir. Aksi halde, akademide diğer disiplinler, hukuk fakültesinde öğrenciler ve adliyede hukuk uygulayıcıları nezdinde hak ettiği değeri göremez.
Hukuk fakültesinde, farklı düşünceleri tema edecek (felsefi kimlik), pozitif hukuku parantez içine alarak eleştirel bir süzgeçten geçirecek (ideal amaç) ve yargı kararlarını çok değişkenli bakış açısıyla çözümleyecek (pratik işlev) tek ders hukuk felsefesidir.
Hukuk felsefesi dersi ve anlatıcısı, hukuk dışı güzergâhları ve alternatif akıl yürütmeleri kadrajına alarak pozitif hukuku ve yargı kararlarını “ahlaki iyi” (adalet) ve “hukuki tutarlılık” (doğruluk) açısından yapı-bozuma tabi tutar. Böylelikle tartışma, eleştirel aklın çizdiği rota takip edilerek ve eleştirel yorum bilgisine söz hakkı verilerek her seferinde yeniden başlar.