“Bireyin sorunun değil, çözümün bir parçası olmaya karar vermesi; bu kararını söze dökmesi ve sözü ile bütünlük içinde yaşaması sahip olduğu en büyük güç kaynağıdır. Bir tek insan bir aileyi, bir tek insan bir şirketi, bir tek insan bir ulusu, bir tek insan tüm dünyayı etkileme gücüne sahiptir. Dünya tarihi bunun örnekleriyle doludur. Aileniz için, işyeriniz için BİZ Bilinci’ni uygulayan kişi siz olabilirsiniz.” – Doğan Cüceloğlu
Çevremizde gördüklerimiz bazı davranışların sonuçlarıdır. Bu davranışlar bir boşlukta oluşmaz. Her insan davranışı, o davranışı yapan insanın bilincinin aynasıdır.
Dayanışma bilincinin olmadığı yerde Sen-Ben Anlayışı hâkimdir; sorunları bu anlayış yaratır. Sürekli etkileşim yumağı içinde olduğumuzun bilincine varınca “BİZ”in farkına varırız. Bu farkındalık, sorunların çözümünde en etkili dayanaklardan biridir.
İnsan ilişkilerinde en önemli duygu güven duygusudur. BİZ Bilinci’ni yaşayan insanların oluşturduğu bir toplumda, insanlar birbirlerine güven duyarlar. Aile yaşamı, komşuluk ilişkileri, ekonomik ve politik yaşam bu güven üzerine kurulur. Böyle bir toplumda trafik ışığında motoru duran araca küfür değil, yardım eli uzanır. İnsanlar çocuklarının geleceğine ve topraklarına sahip çıktıkları kadar ağaçlarına, kuşlarına, balıklarına da sahip çıkarlar. Evlerinin içi kadar sokaklarının ve kentlerinin temizliğine de önem verirler.
Doğan Cüceloğlu, kıymetli bakış açısıyla İçimizdeki Biz kitabında, Sen-Ben Anlayışı üzerine kurulmuş aile, iş ve toplum yaşamının sorunlarını irdeliyor ve BİZ Bilinci ile çözüme ulaşma yollarını gösteriyor.