Evrenin en büyük zararı, sorgulama yeteneğini yitiren beyindir. ( A. Einstein)
Arif Tekin bu çalışmasında, Hz. Ömer’in ilk Müslüman olduğuna ilişkin çelişkili tüm rivayetleri, Ebu Hüreyre hakkında geniş bilgiler vererek okuyucuya sunmaktadır. Bu konuda hakim olan görüş, sadece iki rivayet üzerinde durmaktadır. Oysa yazar kitabında İbni Abbas, Enes B. Malik, EslemAdevi, Talha B. Ubeydullah, İbni Ömer olmak üzere, önemli gördüğü bilinmeyen tüm rivayetlerin orijinal Arapça metinlerini de yazmaktadır.
Kitabın ilk bölümünde Hz. Ömer’in nasıl Müslüman olduğunu ikinci bölümde ise Ebu Hüreyre’nin Buhari ve Müslim’den alınan bilgiler eşliğinde, hadisçiliği ve hayatını mercek altına alınmaktadır. İslam tarihinde iki ünlü isim olan Halife Ömer ve Ebu Hüreyre’nin bilinmeyen birçok noktasını, karşılaştırarak rivayetler eşliğinde gün ışığına çıkarmaktadır. Arif Tekin bunu yazarken her zaman olduğu gibi sağlam kaynaklara dayanmaktadır.
Dinlerler tarihi mitolojik bilgiler üzerine kurulmuş, çoğu gerçek dışı bilgiler esas alınarak oluşturulmuştur. Oysa Arif Tekin, dinler tarihini araştırırken, ilmi ve aklı esas alarak bizleri ‘düşünen ve sorgulayan insan’ olmanın içine sokmaktadır. Aksi takdirde gerçek hayatı anlamamızın hiçbir anlamı kalmadığı gibi doğmaların içinde boğulur gideriz. Gerçek ve yaşanabilir bir dünya, bilginin ortaya çıkarılmasıyla bağlantılıdır. Evrenin tek kaynağı vardır. O da Bilgi’dir. Bu gerçeği hiçbir zaman unutmayalım.