Kadın Odaklı, KOÇ-KAM yani Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin ilk kitabıdır. 2010 yılında kurulan KOÇ-KAM; bilimsel araştırmalar yapmak, eğitim programları oluşturmak ve yürütmek, toplumsal cinsiyet alanında kamuoyu farkındalığını arttırmaya yönelik toplantılar düzenlemek, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla uygulama alanında is birlikler kurmayı amaçlayan bir araştırma ve uygulama merkezidir. Koç Vakfı’nın desteğiyle yürütülen ve toplumsal cinsiyet alanında yapılan bilimsel araştırmaları destekleyen KOÇ-KAM Araştırma Ödülleri Programı, merkezin en önemli faaliyetlerinden biridir. Kadın sorunlarının büyük bir önem taşıdığı Türkiye’de toplumsal cinsiyet araştırmalarını teşvik ederek bu ihtiyaca yanıt vermeyi amaçlayan program çerçevesinde bugüne kadar desteklenen 14 araştırma Kadın Odaklı’da derlendi. Farklı disiplinlerden araştırmacıların, özgün araştırma raporlarından yola çıkarak hazırladıkları metinler oldukça geniş bir konu yelpazesini kapsıyor: “kadın, göç ve emek,” “toplumsal cinsiyet rolleri ve tutumları,” “toplumsal cinsiyet söylemleri, kadınlık ve erkeklik,” “suçun faili ve mağduru olarak kadın”.
Kadın Odaklı derleyenleri: Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı (Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi), Prof. Dr. Dilek Barlas (Koç Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi), Doç. Dr. Hülya Şimga (Koç Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi), Yrd. Doç. Murat Önok (Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi) ve Dr. Zeynep Gülru Göker (KOÇ-KAM doktora sonrası araştırma görevlisi)
KOÇ-KAM Araştırma Ödülleri Serisi, KOÇ-KAM Arastırma Ödülleri Programı kapsamında desteklenen yeni çalışmaların yer alacağı derlemelerle devam edecektir.