Kerem ile Aslı Anadolu’da, Balkanlar’da, Azerbaycan’da ve Türk Cumhuriyetlerinin
bazılarında çok tanınmış bir halk hikâyesidir. Bu hikâye üzerine doktora tezi hazırlamış bilim insanı Ali Duymaz, 1940’lı yıllardan beri kayıp olduğu sanılan ve o yıllarda tanıtımı yapılıp metni yayımlanmadan kalan “Raif Yelkenci Nüshası Hikâyet-i Kerem Han”ın izine yıllar sonra Fransa Millî Kütüphanesi’nde (Bibliothèque nationale de France) rastlar.
Yazma, 19. yüzyılın tam ortasında istinsah edilmiş, öbür Kerem ile Aslı nüshalarına göre zengin içerik ve motifleri, dili ve yazım özellikleri bakımından dikkate değer bir eserdir. Yazmanın özlü bir inceleme, çevriyazı metin, açıklayıcı notlar, dizin ve harita ile yayına hazırlanması bu halk klasiğinin araştırılma tarihine ülkemizden yapılmış önemli bir katkıdır.
Sevgili uğruna şehirler, dağlar, ırmaklar, fırtınalar aşan, büyüleri sihirleri bozan, hikâye bittiğinde muradına eremeyip ah çekerek yanan bahtsız Kerem, ardından külleriyle sevdiğinin de yanmasına sebep olur.
Her satırıyla, her dizesiyle halk kültürümüzü zenginleştiren Kerem ile Aslı Hikâyesi, şairler, yazarlar, sinemacılar, ressamlar, besteciler, gölge oyunu sanatçıları için geçmişte olduğu gibi bugün de ilhamlar sunmaya hazır bir hazine.