Klasik bilgisayarlar 20. yy’a yön vermiştir. Sanayi devriminin toplumun yapısını değiştirdiği gibi, bilişim teknolojileri de yeni bir paradigma oluşmasına neden olmuştur. Birçok düşünür içinde yaşadığımız döneme bilişim çağı adını vermektedir. İlk elektrik hesaplayıcı olarak görülebilecek ENIAC’ın mucitleri bilgisayar dünyasının bugün geldiği noktayı hayal bile edemezlerdi.
Bugün ise yeni bir çağın ayak sesleri duyulmaktadır. Henüz ancak laboratuvar ortamında kullanılabilen kuantum bilgisayarlar klasik bilgisayarlardan farklı yapıları ile hesaplamanın doğasını yeniden yapılandıracak gibi gözükmektedir. Kuantum bilgisayarların ne gibi gelişmelerin kapısını aralayacağını şimdiden kestirmek zordur. Ama bizim için bugünden çok farklı bir geleceğin büyük hızla yaklaştığı ve bu gelecekte kuantum bilgisayarların büyük paya sahip olacağı şimdiden açık.
Bu kitapta temel matematik ve fizik altyapısına dair özet bilgi verildikten sonra klasik bilgisayarların ne olduğu, nasıl çalıştığı ve kuantum bilgisayarların klasik bilgisayarlar ile karşılaştırmasına yer verilmiştir. Daha sonra kuantum bilgisayarlarda kullanılan kapılar ve temel bazı algoritma ve devreler örneklenmiştir. Kuantum bilgisayarların fiziksel yapısı özetlendikten sonra son olarak kuantum kriptoloji konusuna değinilmiştir. Kuantum hesaplayıcılar dünyasına ilgi duyan ancak nereden başlayacağını bilemeyen okuyucular için bu kitabın iyi bir başlangıç noktası olmasını umuyoruz.