Türk milleti, 14 Mayıs 1950 seçimlerinde ilk defa bir iktidarı bizzat kendisi değiştirerek ülkeyi kimin yöneteceğini tayin etmiştir. Demokrat Parti ile birlikte milli irade, kayıtsız şartsız üstün irade olarak kabul edilmiş ve on yıl boyunca açık veya örtülü herhangi bir ortağı olmadan Türkiye’de hüküm sürmüştür. Demokrat Parti’nin 10 yıllık iktidar döneminin bugünleri bile kuşatan tarihsel önemi; bir yandan yönetime milleti, diğer yandan demokrasiyi millete taşımasından gelmektedir. Demokrasi şuuru, bu dönemle birlikte Demokrat Parti’yi de aşan bir olgu haline gelmiştir. Bu sebeple, Türkiye’nin demokrasi tarihinin en önemli merhalelerinden biri Demokrat Parti dönemidir.
“Kuruluşundan Darbeye Demokrat Parti (1946-1960)” isimli üç ciltten oluşan bu eserde; akademisyenler, kendi uzmanlık alanlarında Demokrat Parti Dönemi’ni objektif ve bilimsel bir yaklaşımla ele almışlardır. Çalışmada Demokrat Parti’nin sadece Türk siyasi tarihi açısından değerlendirmesi yapılmamış, aynı zamanda 1946 yılında partinin kuruluşundan başlayarak, 27 Mayıs 1960 darbesi ile iktidardan uzaklaştırılmasına kadar geçen yılların Türkiye’nin siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik hayatına etkileri bütün boyutları ile incelenmiştir.
Uzun soluklu bir çalışmanın sonucu ortaya çıkan bu eserde, Demokrat Partili yıllarda yaşanan değişim ve dönüşümün kendisinden sonraki dönemlere olan yansımalarına da ışık tutulmaya çalışılmıştır.