Linux’cunun Alet Çantası!
Linux işletim sistemini öğrenmek isteyenler ya da bu sistem hakkında bilgisi olup da tecrübesini artırmak isteyen kişilerin en önemli sıkıntısı derli toplu bir kaynak bulabilmektir. Elbette internet üzerinde ya da basılı olarak birçok kaynak bulabilirler fakat güncel ve sade bir anlatımı olan bir başvuru kaynağı her zaman bulunamayabiliyor.
Bu kitap bu alandaki açığı kapatmak ve kullanıcıların ihtiyacını karşılamak adına hazırlandı. Kitapta olabildiğince sade ve net bir anlatımı tercih edildi. Daha çok Linux komut satırı, dolayısıyla Linux komutlarının kullanımını örneklendirmeye ve en işe yarar komutlar anlatılmaya çalışıldı. Linux işletim sistemini etkin kullanmak ve ayrıca siber güvenlik alanında ilerlemek isteyen kişilerin de Linux bilgisini pekiştirmek için bu eserin yardımcı olacağı inancındayız.
Kitapta Kali Linux dağıtımının kullanılması beni ilk cezbeden nokta oldu. Konu zenginliği ve sade-anlaşılır bir anlatım olmuş. “Herkes için” ifadesi bu kitap için tam yerinde olacaktır.
- İsmail Saygılı
Bilgi Güvenliği Uzmanı
“Ülkemizdeki en büyük Türkçe kaynak eksikliklerinden biri tartışmasız Türkçe Linux kaynağıdır. Linux, birçok altyapı ve bütünleşik mimarinin bel kemiğini oluşturmasına rağmen kaynakların bu denli az oluşu, bu sistemleri doğru bir şekilde yönetemiyor olmamızın temel nedenini oluşturmaktadır. Kemal Hoca, bu eksikliği fark etmiş ve pratik yönelimli güzel bir kaynak hazırlamış. Gerek siber güvenlik gerekse de sistem uzmanlığı alanlarında çalışmak isteyen veya kendini bu alanlarda geliştirmek isteyen arkadaşlar için sürekli çantalarında bulunması gereken bir kaynak...”
- Eyüp Çelik
Siber Güvenlik Birim Yöneticisi&Siber Güvenlik Danışmanı
Cyber Security Delivery Manager&Cyber Security Consultant
- Bash ve Linux Komut Satırı
- Düzenli İfadeler
- (Regular Expressions)
- Sed ve Awk
- Vim Editör
- Network Komutları
- SSH Servisi
- WGET ile Dosya İndirme
- Zamanlanmış Görevler
- LOG Dosyaları
- Dosya İşlemleri
- Disk İşlemleri