Yakın tarihimizde Mütareke Devri olarak adlandırılan ve daha çok İstiklâl Harbi dönemine denk gelen bir döneme tanıklık eden bu hâtırat, yazarının siyasî-askerî, edebî kimliği dolayısıyla oldukça zengin bir metindir. Kitapta Hürriyet ve İtilâf iktidarı çevresinde Damat Ferid Paşa’nın ruh fotoğrafı bütün çıplaklığıyla resmedilmiştir. Metin, Sultan Vahîdeddin ve dönemin diğer siyasî simaları için de ayna niteliği taşıyor.
Tarık Mümtaz Göztepe, hâtıratını kaleme alırken şahsî tanıklıklarıyla yetinmemiş, belgeler de sunmuştur. Dolayısıyla bu hâtırat ciddî bir belge birikimine dayalıdır. Hâtırat metinlerinde sık rastlanmayan bu durum Mütareke Günleri’ni âdeta bir yakın tarih çalışmasına dönüştürüyor.
Damat Ferid Paşa ve Sultan Vahîdeddin’in yakınında bulunmuş bir şahsiyet olarak tanınan Tarık Mümtaz Göztepe’nin bu eseri, Mütareke Devri, Hürriyet ve İtilâf Fırkası, İttihat ve Terakki Cemiyeti, velhâsıl yakın tarihimiz üzerinde çalışacak araştırmacılara farklı ve önemli açılımlar sağlayacaktır.