Mimarlık Kavramları

Mimarlık Kavramları

Tarihsel Perspektif İçinde Mimarlığın Kuramsal Sözlüğüne Giriş
Yazar: Doğan Kuban
Barkod: 9786058136663
Üreticiler: YEM Yayın
Stok Sayısı: Stokta Yok
Basım Tarihi: 10-2018
Baskı Sayısı: 13. Basım
Sayfa Sayısı: 114 Sayfa
Ağırlık: 114,00 Gram
Boyut: 14,00 (en) x 21,00 (boy)
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 2. Hamur
Basım Yeri: İstanbul - Türkiye
Basım Dili: Türkçe

250,00 TL
225,00 TL

Mimarlık, iç mimarlık, tasarım, mühendislik, şehircilik, kentleşme, endüstri ürünleri tasarımı, peyzaj tasarımı, arkeoloji, kültür, sanat vb. konu başlıklarında kitaplar yayımlayan YEM Yayın’ın, Mimarlık Kavramları adlı kitabının yeni baskısı çıktı.

“Bilgi edinme süreci kuramsal öğretiden, basılı kağıttan geçmektedir. Mimarlık öğretimini en iyi yapacak olanın (özel haller dışında) yine mimar olması gerekliliği kabul edilince, mimarın kendini anlatmak ya da meslektaşları tarafından kendisine söylenenleri anlamak için yapı eylemini sözle anlatma yeteneğine sahip olma zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Bu küçük kitabın mimar adaylarına kendi uğraşlarını dile getirme yollarını az da olsa gösterebileceğini umuyorum.”

- Doğan Kuban

Özellikle mimarlık ve tasarım eğitimine yeni başlayanlar için mimarlık etkinliğinin genel ve kavramsal düzeyde doğru tanımlanmasını amaçlayan Mimarlık Kavramları, yapı üretiminin nesnel koşullarının sınırlarını, toplum örgütlenmesini, yapım sürecini, yapı biçimini, kişi ve toplum arasındaki ilişkileri kuramsal bir örgü içinde bütün olarak değerlendiriyor.

Doğan Kuban, başlangıçta mimarlık tarihine giriş derslerine yönelik hazırlanmasına karşın sonraki baskılarda geliştirilerek Türkiye’deki mimarlık eğitiminin temel başvuru kaynaklarından birine dönüşen Mimarlık Kavramları adlı kitabında, mimarlığın abecesi denebilecek temel kavramların ortaya çıkışını ve gelişimini mimarlık tarihi içinde adım adım işliyor.

Kitapta, mimarlığın taş, toprak, ahşap, harç gibi yapı malzeme ve tekniklerinden sütun, kemer, tonoz, kubbe gibi strüktür öğelerine kadar tüm bileşenleri tanımlanıyor; sanat, estetik, kent ve toplumla kurduğu ilişkiler ayrıntılı olarak irdeleniyor.