Arap dünyasında tarihi bir dönüşümün ilk adımı olan 2011 yılındaki rejim değişimlerinin en önemlisi Mısır’da gerçekleşmiştir. Mısır’ı bu kadar önemli yapan, ülkenin özellikle Arap coğrafyası olmak üzere İslam dünyasındaki yeridir. Siyasal İslam’ın köklü tarihinden coğrafi konumuna, Arap toplumları arasındaki kültürel önderliğinden gelişme potansiyeli yüksek ekonomik durumuna Mısır, yeni bir ayağa kalkışın hayalini kurmaktadır.
Devrimin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen halen devrimle ilgili en temel kavramlara, aktörlere ve olaylara yönelik toplu bir kaynağın eksikliği hissedilmektedir. Bu bağlamda devrimin en önemli olay, kişi, mekân, aktör ve kavramlarının detaylı bir biçimde anlatılacağı bir sözlük, hem günümüzde hem de gelecekte devrimle ilgili yapılan araştırmalarda temel kaynaklardan birisi olacaktır. Bu çalışmada, devrime dair çalışmalar yapan araştırmacıların analizlerinde en yoğun işlenen, devrim sürecinde öne çıkmış ve detaylandırılması önem arz eden kavramlardan 50 tanesi incelenerek kapsamlı bir biçimde ele alınmaya çalışılmıştır. Çalışmadaki temel amaç okuyucunun ve araştırmacıların bu maddelerden hareketle devrimi daha doğru anlamlandırmalarına katkı sağlamaktır.
Mısır Devrimi Sözlüğü, bilimsel bir araştırma olması hasebiyle Türkçe konuşulan coğrafyada Mısır devrimi ile ilgilenen araştırmacılara, Ortadoğu, uluslararası ilişkiler ve sosyoloji başta olmak üzere sosyal bilimler alanındaki öğrencilere, siyaset yapıcılarına ve aktüel değeri itibariyle bölgeye ilgisi olan herkese hitap etmektedir.