20. yüzyılın en esaslı, sarsıcı, açık medeniyet ve zihniyet eleştirilerini kaleme alan Fransız asıllı Müslüman düşünür…
Modern Dünyanın Krizi, eserleri içinde en bilindik ve çağdaş dünyanın dinamikleri ile birebir hesaplaştığı için daha popüler olan eseridir. Sadece Türkçeye değil, dünyada pek çok dile çevrilmiş olmasında bunun etkisi vardır.
Modern Dünyanın Krizi, tradisyonalizmi Türkçede doğrudan kendi metinleri üzerine tanımak isteyen okur için de ideal bir başlangıç metnidir.
İçinde bulunduğumuz zaman dilimi ‘karanlık çağ’dır (Kali-Yuga). Bir anomali, bir altüst oluştur. (subversion) ‘Medeniyetin her alanda, tamamen beşerî unsurlara indirgenmesi anlamına gelen’ bireyselcilik, ‘maddi olanın dışında herhangi bir şeyin inkârını ifade eden’ materyalizm ve metafiziği olmayan profanlık demektir. Bunların üstesinden gelmeye imkân sağlayacak olan ise geleneksel olanın yeniden keşfidir.
Çünkü ancak ‘geleneksel olan kendimizi kriz içinde görüp, çözüm olarak da her ne pahasına olursa olsun modernleşme’yi önerenlere karşı; modern olanın zaten bir kriz içinde olduğunu, hatta tamamen bir felakete sürüklendiğini söyleyebilir.
Geenon’un bir kez daha yapıbozumcu bir etki yaratması kaçınılmaz…