Modern Japonya'nın Doğuşu adlı bu eserde, kendi kültürünü kaybetmeden Batılılaşmanın, kalkınmanın örneği olarak sunulan (özellikle Üçüncü Dünyaya) Japonya'nın öyküsü anlatılır. Japon mucizesi bağlamında Türkiye´de de sürekli tartışma konusu edilen, fakat hakkında kapsamlı bir kitabın bulunmadığı Japonya'nın çarpıcı öyküsünü merak edenler için kaynak bir eser...
Eserde, Japonya'nın on dokuzuncu yüzyıl ortalarında silah zoruyla Batı'ya yeniden açılışıyla yayılmacı bir güç haline gelişi, II. Dünya Savaşı'nın sonunda yenilerek ABD işgaline uğraması ve bütün kurumlarıyla çöktükten sonra 1980'lere gelindiğinde GSMH açısından dünyanın üçüncü büyük ülkesi olmayı hangi koşullarda başardığı ayrıntılarıyla irdelenmektedir.
Janet E. Hunter köylülük, din, gelenek, ordu, halk eylemleri, siyasal partiler ve kadın gibi başlıklar halinde sunduğu analitik yaklaşımıyla, özellikle kalkınma sorunsalı içinde demokrasi, devlet-halk ilişkisi ve geleneksel kültürün nasıl yapılandığı üzerinde yoğunlaşıyor. Böylece, Modern Japonya'nın Doğuşu karşılaştırmalı değerlendirmeler açısından da kaynak bir eser haline geliyor.