Ayşe Hür bu kitapta İtilaf Devletleri’yle Osmanlı İmparatorluğu arasında 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi’nden başlıyor, Cumhuriyet’in ilanına kadarki süreçte yaşanan siyasi ve askerî olayları, resmî tarihçilerin tezlerini sorgulayarak, onların anlatmadığı, yanlış anlattığı, abarttığı yanların altını çizerek ele alıyor ve soruyor: Mondros Mütarekesi daha iyi şartlarla imzalanamaz mıydı?
Mondros sonrası İttihatçı paşalar ülkeden neden ve nasıl kaçtı? Savaş ve tehcir suçlularının yargılanması siyasi miydi, hukuki miydi? İzmir’i işgal eden Yunan birliklerine ilk kurşunu gerçekten Hasan Tahsin mi attı? Anadolu hareketi Mustafa Kemal’in dediği gibi 19 Mayıs 1919’da mı başladı? Erzurum Kongresi’nde Kâzım Karabekir’in desteği olmasaydı Mustafa Kemal’e ne olurdu? Sivas Kongresi’nde kimler manda istedi? İlk Meclis gerçekten çok sesli mi idi?
Sevr Antlaşması yürürlüğe girdi mi? Resmi tarihçilerin dediği gibi “yedi düvele karşı” mı savaşıldı? Sovyet Rusya’nın yardımları olmasaydı savaş kazanabilir miydi? “Çerkes” Ethem kahraman mı, hain miydi? Koçgiri İsyanı neden çıktı, nasıl bastırıldı? TKP lideri Mustafa Suphi ve arkadaşlarını Karadeniz’de kim boğdurdu? Mustafa Kemal Kürtlere özerklik sözü verdi mi? 1921 Teşkilat-ı Esasi’si yürürlükte kalsaydı, Türkiye daha mı demokratik olurdu?Sakarya Meydan Muharebesi kaybedilseydi, Anadolu hareketinin başına Enver mi geçecekti? Talat, Enver ve Cemal Paşa’yı kimler öldürdü?
Yunan ordusundan geri alınışından sonra İzmir’i kimler yaktı? Muhalif siyasi Ali Şükrü Bey’i ve gazeteci Ali Kemal’i kim, nasıl öldürdü? Saltanat nasıl ilga edildi, Vahdettin’in yerine yeni halife nasıl seçildi? Lozan Barış Antlaşması zafer mi yoksa hezimet mi? Cumhuriyet gerçekten Mustafa Kemal tarafından “milli sır” olarak saklandı ve bir gecede mi ilan edildi?