“Mülhidler İçin Münzevihane”
Şenol Erdoğan
“başkasının
kavgasıyla
beslenen
eğri
büyüdüğünde
doğrulamaz.
büyüyemez de…”-Ş.E
Şair-Yazar Şenol Erdoğan’ın uzun zaman önce tasarladığı ve yazdığı üçlemesinin son halkası sayılan “Mülhidler İçin Münzevihane” şiir kitabı çıktı.
Biliyoruz ki iyi şiire imza atmak kolay bir tercih değil, adeta bilinmezlerle dolu bir mayın tarlasıdır. Usta bir şair; şiire giden değildir, şiir ona gelir. Bu bakış açısına dayanarak, şiir ya da herhangi bir sanat, yalnızca zevk ve yeteneğin ürünü değildir, aynı zamanda sanata (ya da tekniğe) borçludur ve biri olmadan diğeri eksiktir. “İyi” şiir yağmur değil, bir iksirdir ve iksiri yapmak için malzeme ve erzakın yanı sıra, bilgi ve bilinç de gerekir.
Bazıları, dizginsizliğini haklı çıkarmak için, bir kısım Fransız sürrealistlerin inancını düstur edinmişlerdir: Şairin işi o kadar kolay olmalı ki, herkes şiir yazabilsin. Ve bunun neden gerekli olduğunu sormuyoruz bile. Dünyanın bu kadar şaire ihtiyacı var mı?
Şenol Erdoğan, kendi iç dünyasında, şiirini kuru gürültülü kalabalıkların beğeni ölçüsü ve sıradan imge oyunları tuzağından kurtaralı çok oldu ve onu geri dönüşümsüz biçimde düş çukuruna atmıştır…
Şiirde modern olmak, şiirsel geleneklerin inkârı ve reddiyle veya bu inkâr ve reddin sebep olduğu başka yönelimlerle ilişkilendirilmez. Aksine, modern olmak, kişinin kendi kişiliğine ve zamanına özgü bir söz söylemesi anlamına gelir. Bu tanım, bir şairin konuşması, ifade ve zaman açısından seleflerininkinden farklıysa ve varoluşunun ve çağının özelliklerini yansıtıyorsa, o zaman moderndir.
Şenol Erdoğan’ın dilimize kazandırdığı bu önemli üç ciltlik çalışması yukarıda ve kısaca vurguladığımız tüm öğeleri dolu dizgin biçimde kapsıyor.