Nancy McWilliams’ın Psikanalitik Tanı kitabı, meslek yaşamının başındaki terapistlere psikanalitik kişilik teorisi ve teorinin uygulama için çıkarımlarını sunan ilk metin olma özelliğine sahip. Psikanalitik klinisyenlerin sorgulamadan kabul ettikleri kavramsal mirası sorgulayan bu önemli kitap, klinik anlamda önemli ana karakter tiplerini irdeleyip, hastanın bireysel kişilik yapısını anlamanın terapistin müdahalesinin odağını ve tarzını etkilemesi gerektiğini öne sürüyor.
Öğrenme hevesini kıran ağır terminolojiyi bir yana bırakan McWilliams, psikanalitik teori ve uygulamayı, gizemlilikten kurtarıp açıklığa kavuşturan, duru ve kişisel bir tarzda irdeliyor. İki bölüme ayrılan kitap, kavramsal konulara ve karakter örgütlenmesi tiplerine odaklanıyor. Kavramsal konularda, kişilik örgütlenmesinin gelişimsel düzeyleri ve bu düzeylerin Klinik açıdan anlamlarını ele alan çalışma, birincil ve ikincil savunma süreçlerindeki temel kavramları büyük bir yalınlıkla tanımlıyor.
Karakter örgütlenmesi tipleri kısmında, temel kişilik tiplerini ve birbirleriyle olan ilişkilerini tanımlayan yazar, psikanaliz pratiği dışındaki okuyucuya da sesleniyor. Mizah, samimiyet ve şefkatle sunulan kısa klinik hikayeler soyut kavramları hayata geçirmeyi amaçlıyor. Kapsamlı içeriğiyle hem profesyonellere hem de öğrencilere seslenen bu çalışma, psikanaliz yönelimli okuyucular için önemli bir giriş metni olarak değerlendirilmektedir.